5 Kisah Sebenar Di Sebalik Gambar-Gambar Bersejarah Yang Pernah Mengejutkan Dunia

Setiap jurugambar  mempunyai teknik mereka yang tersendiri untuk menangkap gambar. Di sebalik setiap gambar pasti mempunyai cerita di sebaliknya, jom kita lihat 5 gambar yang mempunyai 5 cerita luar biasa di sebaliknya.

#1. Sami Yang Terbakar


Pada 10 Jun 1963, berpuluh-puluh orang menyaksikan pembakaran diri para sami Buddha Vietnam Thích Quang Duc. Dia membakar dirinya hingga mati untuk menentang penindasan umat Buddha oleh kerajaan Vietnam Selatan. Malcolm Browne, seorang wartawan Amerika, merakam kejadian ini, dan gambarnya menjadi sensasi di seluruh dunia dan diberi perhatian kepada dasar-dasar kerajaan.]
Ahli-ahli sejarah percaya bahawa tindakan Thích Quang Duc adalah titik kritikal dalam krisis dan banyak menyumbang kepada perubahan kuasa di Vietnam. “Saya melihat kejadian itu sekali lagi, tetapi sekali sudah cukup, Flames datang dari manusia, badannya perlahan-lahan berlumpur dan berkeringat, kepalanya berkeringat dan di udara adalah bau daging manusia yang terbakar membakar dengan mengejut dengan cepat Di belakang saya, saya dapat mendengar jeritan orang Vietnam yang sedang berkumpul.
Saya terlalu terkejut untuk menangis, terlalu bingung untuk mengambil nota atau bertanya, terlalu bingung untuk berfikir … Ketika dia membakar dia tidak pernah bergerak otot, tidak pernah mengucapkan bunyi, ketenangan luarnya yang berbeza dengan orang yang meratap di sekelilingnya. “

#2. Tidak Memberi Tabik Hormat Kepada Hitler


August Landmesser, seorang warga  Jerman yang enggan memberi penghormatan semasa perhimpunan Nazi, ditangkap dalam gambar terkenal dunia ini. August menyertai parti Nazi pada tahun 1931, tetapi 2 tahun kemudian dia jatuh cinta kepada seorang wanita Yahudi, Irma Eckler, dan mencadangkan kepadanya pada tahun 1935.
Atas sebab itu, dia halau dari parti, dan permohonan perkahwinan itu ditolak di bawah baru Undang-undang Ras Nuremberg. Pada tahun 1936, August Landmesser tidak mengangkat tangannya untuk menghormati Hitler. Kemudian, dia dan keluarganya cuba meninggalkan negara tetapi ditangkap dan dihantar ke kem-kem tahanan. Pada tahun 1938, August melihat keluarganya untuk kali terakhir.
Selepas melahirkan anak, Irma dipindahkan ke “pusat euthanasia,” di mana dia dibunuh pada tahun 1942. August dilaporkan hilang semasa operasi ketenteraan di Croatia pada tahun 1944. Anak-anak mereka selamat dari penganiayaan, dan salah seorang daripada mereka mendokumentasikan kisah keluarganya.

#3. Gambar Akhir Bill Biggart’S.


Sebaik sahaja William Biggart, seorang jurugambar berusia 54 tahun, pertama kali mendengar mengenai serangan pengganas Pusat Dagangan Dunia, dia bergegas ke bangunan. Beliau mengambil gambar acara dari pelbagai sudut, menangkap gambar kemusnahan Menara Selatan dan terus mengambil gambar Menara Utara semasa ia terbakar.

Pada 10:00 petang isterinya memanggil Biggart, dan dia meyakinkannya bahawa dia bersama ahli bomba berada dalam keadaan selamat. 20 minit kemudian, Menara Utara runtuh di atasnya. Tubuhnya dan peralatan foto ditemui di bawah serpihan Pusat Dagangan Dunia 4 hari kemudian. Ini adalah gambar terakhir Bill Biggart, yang diambil hanya beberapa saat sebelum bangunan runtuh.
“Saya yakin jika Biggart dapat pulang ke rumah, dia pasti mempunyai banyak cerita untuk memberitahu kami, seperti yang selalu dilakukannya. Dan kami bertanya bagaimana sebenarnya, dia akan berkata, ‘Ambil nasihat saya, jangan berdiri di bawah mana-mana bangunan tinggi yang baru saja dilanda pesawat. ‘”

#4. Kanak-Kanak Dalam Habuk Hitam


Jurufoto Bangladeshi Shehzad Noorani telah menangkap gambar kanak-kanak yang berada dalam keadaan dirinya dipenuhi debu hitam. Beliau  menumpukan perhatian kepada masalah sosial di negara-negara membangun dalam karya-karyanya. Di pinggir bandar Dhaka, terdapat beratus-ratus kilang dan bengkel yang mengitar semula bateri sel kering.
Pasukan kerja utama di sana terdiri daripada wanita dan kanak-kanak yang terpaksa menghabiskan seluruh hari mengekstrak bahagian-bahagian yang boleh diguna semula dan logam dari bateri yang digunakan. Persekitaran seperti ini sangat membahayakan kanak-kanak kerana mereka menghirup berjuta-juta zarah habuk karbon yang tidak dapat dielakkan membawa kepada jangkitan dada dan mata.
Ramai wanita membawa anak-anak mereka bekerja kerana tidak ada tempat lain untuk mereka tinggal. Persekitaran di dalam dan sekitar bengkel sarat dengan habuk karbon dan bahan toksik yang lain.  Kesannya adalah anak-anak ini perlu bekerja untuk hidup, jika mereka tidak bekerja, mereka tidak makan. Tetapi itu tidak bermakna mereka harus dieksploitasi. “

#5. Pembedahan Hati Yang Pertama Kali Dilakukan Di Poland


Pembedahan pertama telah dilakukan di Poland, walaupun mendapat protes daripada gereja, kerajaan, dan orang awam, Dr. Religa berjaya  melakukan pemindahan jantung pertama di Poland pada tahun 1987. Selepas 23 jam berjuang untuk kehidupan pesakit, dia dan pembantunya akhirnya berehat sebentar.
Dalam gambar ini, Dr. Religa memantau prestasi jantung pesakit baru, dan pembantunya sedang tidur di sudut bilik operasi. Dr. Religa meninggal pada tahun 2009, tetapi pesakitnya telah hidup lebih lama dan meninggal dunia pada tahun 2017, 30 tahun selepas operasi.
0 Komentar untuk "5 Kisah Sebenar Di Sebalik Gambar-Gambar Bersejarah Yang Pernah Mengejutkan Dunia"

 
Copyright © 2014 panas panas - All Rights Reserved
Template By Catatan Info